Pečeš, či nepečeš?

Pečeš, či nepečeš?

Sražená sladká placka uprostřed velkého plechu a na pracovní lince špinavé snad všechno nádobí z celé kuchyně. Ano, i tak může dopadnout snaha o krásný narozeninový dort pro milované dítko, či pro drahého přítele. Kdy se do přípravy vrhnout a kdy naopak přenechat cukrářské dovednosti odborníkům? Vítejte ve světě narozeninových dortů a zapeklitostí, které jejich příprava může obnášet.

Pozor na internet

Ilustrační foto: Dort

Během přípravy některých dortů se bez profesionálního vybavení neobejdete.

Známe to všichni. Vygooglené recepty a obrázky u nich vypadají vždy jako ze škatulky. Dortový korpus je nadýchaný jak babiččiny duchny, krém vláčný jak točená zmrzlina. Krásné ozdoby na dort dokonale pasují a vůbec, celý výtvor vypadá, že ho připravovaly početné týmy cukrářek. Ale pak přijde ta zásadní zrada – jak mám tohoto dokonalého efektu docílit já, v naší kuchyni, s neprofesionálním vybavením? A tak přichází na řadu první rada – nepouštějte se do dortů, ke kterým je očividně potřeba profesionální zázemí. Holt, stejně jakolimetka není citron, ani cukrářskou stěrku vařečkou nenahradíte.

 Kdo se bojí, nesmí na dorty

Instantní krtkův dort z krabičky je sice sázkou na jistotu, ale jedná se už o poněkud ohranou písničku, nemyslíte? Dnes je třeba zapojit trochu fantazie a umění. Pokud už dopředu víte, že se odvažujete pustit maximálně do korpusu natřeného marmeládou, raději nechejte práci profesionálům, či zůstaňte u onoho zmiňovaného krtka a jeho kolegů z krabičky. Ovšem láká-li váspestrý svět plný zdobítek, fondánů a korpusů, směle do toho. Odvážnému štěstí přeje, vždyť každý dort je originál, a tak může být osobitým projevem vaší fantazie. Budete-li adekvátně vybaveni vším potřebným , úspěch máte na dosah.

 Těžká váha dortová kontra zdravé mlsání

Milovníci dortů se v zásadě rozdělují na dvě skupiny. Takzvaní tradiční dortožrouti a zdravomilové. První skupina se vyznačuje oblibou krásných, nadýchaných dortů s polevou a krémovou náplní. Nejčastěji oceňují, pokud má dort více pater a barevné provedení. Obsah ovoce či jakkoliv zdravých surovin není vyžadován, rozhoduje chuť a vizuální podoba.
Pro druhou skupinu jsou typické dorty takzvané „nízkopodlažní“, tedy jednopatrové. V surovinách k pečení se nachází položky jako kilo jahod, celozrnná mouka, sojové mléko či tvaroh. Zdravomily potěšíte například originálním provedením ovocného cheesecaku. A na závěr zásadní upozornění: Před výběrem a pečením dortu si nezapomeňte uvědomit, pro jakou skupinu dort připravujete. Omyl v tomto případě bývá trestám větou „Proč nemůžeme mít normální dort?“, v opačném případě „A obsahuje to bílou mouku?“. A to opravdu nechceme po mnohahodinové usilovné snaze o dokonalý dort slyšet.  

 Ilustrační foto: Malé cukrářky

You might also like

Užitečné rady 0 Comments

Jak vybrat dárek k všeobecné spokojenosti?

Vybíráme-li dárek, činíme tak zpravidla z lásky k dotyčné osobě. Náš záměr je tedy veskrze pozitivní. Chceme udělat dotyčnému co největší radost. Přesto se občas stane, že se tak trochu mineme účinkem

Užitečné rady 0 Comments

Kam s nechtěnými dárky?

Říkává se „darovanému koni na zuby nekoukej“. Někdy je to ale setsakramentsky těžké. Ne každý se dokáže dárkem trefit do našeho vkusu. Mnohdy to naopak vypadá, že naši blízcí mají

Užitečné rady 0 Comments

Dárky pro muže – proč je tak těžké najít ty správné?!

Koukáte na zaprášenou knihu, která smutně stojí již druhým rokem na polici, aniž by byla někdy čtena? Ve spíži už pomalu prochází datum trvanlivosti vámi darované kolekce čokoládových lanýžů, předplacené časopisy

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!