Med: Sladké pohlazení, které hojí a uzdravuje

Med: Sladké pohlazení, které hojí a uzdravuje

Vzpomínáte na titulní postavičku z animovaného seriálu „Včelka Mája a její příběhy“? Děj seriálu, jehož výroba probíhala až v dalekém Japonsku, byl inspirován knihou od německého autora Waldemara Bonselse. Knižní předloha spatřila světlo světa již v roce 1912 a byla pro velký úspěch přeložena do několika desítek cizích jazyků. Při shlédnutí této půvabné pohádky je těžké nemít neustále na paměti, co tito droboučcí tvorečkové-včelky dokáží vyrobit za zázračný produkt.

Med lze využít mnoha odlišnými způsoby. Je všeobecně oblíbeným sladidlem a chutnou potravinou, ale známy jsou i jeho širokospektré léčebné účinky. Konzumace medu má pozitivní účinky při onemocnění srdce, jater, střev, ledvin nebo močového ústrojí. Látky v něm obsažené rozšiřují cévy. Asi nejčastěji je med coby medicína podáván v šálku čaje proti nastydnutí. Je-li zevně přikládán na rány a popáleniny, urychluje med hojení. Údajně působí příznivě i proti nespavosti a mírné neuróze.

Jak je možné, že je med tak všemocný? Tento včelí zázrak obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek. Mezi nejvýznamnější z nich patří bílkoviny, řada vitamínů, minerálů (včetně železa a mědi) i tolik oceňovaná mateří kašička. Zejména tmavě zbarvený med podporuje prostřednictvím zvýšení obsahu krevního barviva krvetvorbu. Zbarvení a složení medu přitom závisí na zdroji včelí potravy. Podle toho rozeznáváme med květový, lesní a smíšený. Každý z nich má zcela charakteristickou vůni a chuť.

Kvalita medu je podmíněna i způsobem skladování. Med v dobře uzavřených nádobách by měl být správně skladován v teplotním rozmezí od 15 do 20 stupňů a ukládán v temné místnosti. Postupná krystalizace medu je přirozeným procesem, který není na závadu. Naopak, pokud u medu krystalizace neprobíhá ani po delší době, jedná se o varovný signál a zpochybnění jeho vysoké kvality. Med by měl zkrystalizovat přibližně po roce.

Kterak postupovat, aby byl zkrystalizovaný med opět tekutý a neutrpěla jeho kvalita? Nejsnadnější je umístit sklenici s medem do vodní lázně. Na dno hrnce můžeme dát složenou utěrku. Vodu zahříváme maximálně na 45 stupňů, někdy je proto třeba celý proces opakovat vícekrát. Při vyšší teplotě by došlo k znehodnocení většiny cenných látek v medu obsažených. To bychom měli mít na paměti též při přidávání medu do horkého čaje. Vždy je lepší posečkat, až se teplota čaje sníží pod zmiňovanou teplotní hranici.

Vzhledem k tomu, že med obsahuje hlavně monosacharidy, je jako sladidlo pro lidský organismus lehčeji stravitelný než cukr řepný. Proto bychom měli při slazení čaje, kávy a sladkých jídel používat více právě med. Rozhodně se vyplatí koupě medu od seriózního včelaře. Kvalita medu za podezřele nízké ceny a z pochybných zdrojů může značně kolísat.

Škála produktů z medu, které potěší Vaše blízké, je velmi široká. Kromě poctivé sklenice medu prvotřídní kvality jsou vhodnou volbou různé lahodné pochutiny, medovina, ale i krémy a masti s obsahem medu. Med je využíván v kosmetickém průmyslu naprosto běžně, zejména mateří kašička je přidávána též do šamponů. Velmi dekorativní dárek představují svíčky ze včelího vosku.

Zajímavost na závěr: Některé indiánské kmeny neoceňovaly přínos medu tak jako my dnes. Indiáni odmítali jeho konzumaci s tím, že je naprosto nechutné konzumovat včelí zvratky.

 

You might also like

Zdraví a krása 0 Comments

Malý velký dárek? Korálky! Objevte jejich kouzlo

Spousta barev, že by i duha záviděla, občas též třpyt a lesk. Jedny velké, druhé menší, třetí tak malinké, že uchopit je mezi prsty vyžaduje notnou dávku trpělivosti. O čemže

Zdraví a krása 0 Comments

Kvalitní termoprádlo z Norska

Norsko je zemí, kde si po většinu roku příliš tepla neužijete. Snad právě proto je zde dlouhá tradice výroby prádla i oděvů chránících před nepřízní počasí. Nejdelší tradicí a kvalitními

Dárky pro zdraví 0 Comments

Aby záda nebolela…

Máte záda jako na pranýři? Důležité je o ně pravidelně pečovat. Nečekejte, až bude bolest neúnosná, začněte jednat hned. Nebude to velká dřina a brzy pocítíte významné zlepšení. Dlouhé, předlouhé

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!