La Buchta: Moderní kuchařka a ještě mnohem víc

La Buchta: Moderní kuchařka a ještě mnohem víc

La Buchta.  Vydalo Nakladatelství Smart Press

La Buchta. Vydalo Nakladatelství Smart Press

La Buchta. Jaký je to název? Španělský? Český? „B“ je správně. Jedinečnou kuchařku La Buchta s podtitulem „Cesta z jednoho těsta“ připravilo trio autorů Petra Frýdlová, Venny Hladik a Johana Pošová společně s Jitkou Rákosníkovou, překladatelkou a spisovatelkou knih o dobrém jídle. Designová kulinářská publikace obsahuje rozsáhlou teoretickou část a přes 80 receptů propojených jediným těstem. Vydalo nakladatelství Smart Press v říjnu 2016.

 La Buchta není však „pouze“ kuchařskou knihou, je rozsáhlejším projektem, který zahrnuje web, blog a právě zmíněnou kuchařku. Web i blog jsou postupně pravidelně rozšiřovány o další články, recepty, zkušenosti, rozhovory, zážitky a jednoduše všechno, co se týká vaření a pečení. Web zahrnuje dokonce e-shop s produkty do kuchyně z autorské dílny českých designérů. Určitě se vyplatí ho sledovat: http://www.labuchta.cz/

 Za projektem stojí několik osobností z oblasti gastronomie i umění. Petra Frýdlová je uznávanou food stylistkou, která pracuje pro reklamní agentury, televizi, časopisy apod. z tuzemska i z jiných zemí Evropy. Také v době volna se zabývá jídlem – vytváří recepty, které najdete např. právě na webu labuchta.cz. Venny Hladik se věnuje produktovému a grafickému designu, pro blog projektu La Buchta připravuje texty o zážitcích z cest nejen po naší zemi, které jsou vždy propojené s kulinářskou tematikou. Johana Pošová je úspěšnou fotografkou, pro knihu La Buchta nafotila veškerý obrazový materiál. Všichni společně tvoří autorský tým La Buchty, který v teoretické části knihy spolupracoval se spisovatelkou a odbornicí na kulinářské knihy Jitkou Rákosníkovou. Tato teoretická část pojednává o základních surovinách a jejich kvalitě (ta je pro autory mimochodem velmi důležitá), ale najdou se zde i neobyčejné rady k pečení.

 Receptová část knihy obsahuje více než 80 receptů, které propojuje jediné těsto – piškotové těsto nenáročné na přípravu. Toto těsto je základem pro spoustu koláčů, buchet, dortů, dezertů, bábovek a dalších laskomin. Autoři se nechali inspirovat obdobím počátku 20. století – jak původností receptu na přípravu tohoto těsta, tak důrazem na kvalitu surovin. Kniha zahrnuje dokonce i kapitolu La Buchta naslano – několik slaných variací ze základních surovin. Vše ilustrují moderně, čistě, minimalisticky pojaté fotografie.

La Buchta

Cesta z jednoho těsta

Autoři knihy: Petra Frýdlová, Venny Hladik, Johana Pošová

Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz

Trio autorů. Foto: Johana Pošová

Trio autorů. Foto: Johana Pošová

 

Malinový krémový dort

 Těsto:

 6 vajec 300 g (jemného) krupicového cukru 400 g másla 400 ml (polotučného) mléka 600 g hladké mouky 4 lžičky prášku do pečiva (nejlépe bezfosfátového)

 2 špetky soli

 + 25 g kvalitního kakaa

 100 g kvalitní tmavé čokolády 70% (rozpuštěné) malinová zavařenina na potření

 Krém: 750 g mascarpone 300 g bílé čokolády, rozpuštěné hrst rozmačkaných malin

 Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce oddělte. Žloutky utřete s cukrem, do ještě horkého rozpuštěného másla vmíchejte studené mléko, směs spojte s vejci, přidejte mouku s práškem, sůl, kakao a čokoládu a vše důkladně promíchejte. Bílky ušlehejte dotuha a opatrně je spojte s těstem.

 Těsto rozdělte do 3 odepínacích forem o průměru 18 cm vyložených papírem na pečení. Vložte do trouby a pečte asi 30 až 35 minut. Vychladlé korpusy podélně rozkrojte, díly spojujte malinovou zavařeninou a dort ozdobte krémem, utřeným z uvedených surovin a malinami.

Malinový krémový dort

Foto: Johana Pošová. Vydalo Nakladatelství Smart Press.

 

 

You might also like

Kulturní zážitky 0 Comments

Darujte kulturu: Divadelní předplatné

Vyhlaste konec kulturního vakua u vás doma!   Máte doma nadšeného milovníka divadelních představení, který si tu a tam žalostně posteskne, že už jste dlouho nikde nebyli a jen tupě sledujete

Zájezd jako dárek 0 Comments

To nejlepší z Francie: Konejšivá levandule i veselý citrusový festival

Zima teprve nedávno začala, ale vám už to teď připadá jako celá věčnost a toužíte po idylické dovolené? Nemusíte o ní jen snít. Lákala vás vždy třeba legendární Provence? Vydejte

Cestování a zážitky 0 Comments

Poukaz na společné focení – ten pravý dárek nejen pro zamilované

V dnešní době chytrých telefonů není problém pořídit si společnou fotku kdykoliv a kdekoliv. Jenže selfies nevypadají pokaždé zrovna dokonale a my si přitom často chceme dát za rámeček fotku na

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!