Koňaková alchymie

Koňaková alchymie

Láhev dobrého alkoholu je klasickým a osvědčeným dárkem. Koňak prvotřídní jakosti je přímo luxusní pozorností, kterou obdarovaný ocení dvojnásob.

Koňak (z francouzského „cognac“) je jedním z celosvětově nejpopulárnějších druhů brandy. Jedná se o vinnou pálenku, jejíž výroba je založena na celé řadě přísných pravidel. Tradiční postupy musí být dodržovány až do těch nejmenších detailů. Ať už se jedná o výběr adekvátních surovin, proces dvojí destilace či pomalého a dlouhého zrání. Existují pouze tři odrůdy vinné révy, ze kterých může být koňak vyroben a je stanovena minimální doba zrání, které musí proběhnout v optimálních, velmi specifických podmínkách. A především – pravý koňak pochází výlučně z okolí města Cognac na západě Francie, kde se vinná réva pěstuje již dobrou desítku století. První brandy, která měla oproti vínu nespornou výhodu v tom, že se tak lehce nekazila během přepravy, začali ze zdejší vinné révy vyrábět nejspíš Holanďané. Tím započala cesta ke vzniku lahodného koňaku, jak ho známe dnes. Koňak byl od samého počátku primárně vývozním artiklem. A patrně pouze náhodnou shodou okolností byla odhalena stěžejní spojitost mezi vytříbenou chutí nápoje a jeho delší dobou skladování. Produkce koňaku se později ujali sami Francouzi. Nedílnou součástí výrobního procesu se pod jejich taktovkou stala druhá destilace, která dodává koňaku jeho charakteristickou chuť.

Při výběru koňaku se řídíme označením na etiketě lahve. Zkratka VS značí koňak, který zrál po dobu minimálně dvou let, VSOP je označení koňaku starého alespoň čtyři roky. Koňak nejvytříbenější chuti se skrývá pod písmeny XO a dozrává nejméně šest let. Největším producentem koňaku je v současnosti společnost Hennessy, která vznikla již v 18. století. Název získala podle svého zakladatele, Richarda Hennessyho, irského důstojníka sloužícího ve francouzské armádě. Právě on započal s vývozem francouzského koňaku na britské souostroví. Nápad se ujal a v podnikání úspěšně pokračují jeho potomci až do nynějška. Na české území se koňak této značky dostal poprvé v roce 1925. Dalšími úspěšnými producenty neméně výborného koňaku jsou kupříkladu tradiční výrobci Martell, Rémy Martin, Otard, společnosti se skandinávskými kořeny Bache-Gabrielsen (Dupuy) a Braastad a mnoho dalších. Při konzumaci koňaku je žádoucí nezapomenout na správné servírování. Popíjet koňak z obyčejných skleniček je takřka hřích. Pro správné podávání koňaku slouží tzv. napoleonky, sklenky podobné vínovým, avšak buclatějšího tvaru a na nižší nožce. Jestliže víte, že osoba, které koňak kupujete jako pozornost, tento lahodný mok konzumuje s oblibou, ale napoleonku jste u ní ještě neviděli, doplňte láhev koňaku o sadu kvalitních sklenek na něj určených a výsledný dojem z vašeho dárku bude naprosto dokonalý.

Zajímavost na závěr: Výroba koňaku je opředena spoustou tradic. Sudy, ve kterých koňak dozrává, musí být výhradně z dubového dřeva. A navíc ne tak ledajakého. Jediným přípustným materiálem na jejich výrobu je dřevo z alespoň čtyři desítky let starých dubů ze střední části Francie. Celý proces výroby sudů trvá několik let. Ovšem pouze v nich získá koňak tu správnou chuť.

You might also like

Květiny 0 Comments

Orchideje, něžné krásky z deštných pralesů

Orchideje jsou květiny, které dokáží svému majiteli dělat radost mnoho let a za správnou péči se mu každý rok odvděčí nádhernými květy, jež rostlinu zdobí i několik měsíců. Rozhodujícím krokem je přitom samotná

Žertovné dárky 0 Comments

4 x žertovný dárek pro muže

Někdy je vhodná chvíle darovat muži něco odlehčeného a poněkud méně seriózního. Například, podaří-li se oslavenci zorganizovat ryze pánskou jízdu nebo ho čeká rozlučka se svobodou. Máme pro vás čtyři tipy

Drobnosti a pozornosti 0 Comments

Den svatého Valentýna tradičně i méně tradičně

Pokud vnímáte svátek sv. Valentýna jako příležitost, jak zažít příjemné okamžiky s tím druhým, ale nejste si zatím jistí vhodným dárkem, následující řádky jsou určeny právě pro vás.  14. února.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!